vrijdag 23 maart 2018

ABOUT LAST YEAR | LISBON


Meer dan een jaar niet bloggen, betekent ook meer dan een jaar geen interieur inspiratie, places-to-be, citytrips of fijne momenten delen. Het voelt als een onderbreking van een online dagboek waarin ik zelf regelmatig terugblader. Het kriebelt daarom toch om alsnog een paar momenten uit het afgelopen jaar te delen.
Zoals onze citytrip naar Lissabon in augustus. Wat een heerlijke stad om uren rond te lopen en telkens weer verrast te worden door mooie straatjes, verscholen pleintjes en het mooie uitzicht over de stad. Verliefd te worden op de huizen met mooie kleurrijke Portugese tegels, het heerlijk te eten en de relaxte sfeer. Ik deel graag een paar van onze favoriete bekende en ook minder bekende plekken:


LARGO DO INTENDENTE

Dit plein was vroeger een parkeerplaats én tippelzone, maar is sinds enkele jaren evenals veel omliggende panden opgeknapt. Omdat ons appartement om de hoek van het plein lag, werd het al snel onze vaste vertrouwde plek voor ontbijt in de ochtend of een hapje eten of een drankje in de avond. Je vindt er veel leuke café's, zoals O das JoanasJosephine en Largo Café Estudio, maar ook het prachtige filiaal van A Vida Portuguesa, een winkel vol originele Portugese producten. Wij kochten er een voor Portugal kenmerkende zwaluw van keramiek die bij ons thuis een plekje aan de muur heeft gekregen. Een fijne herinnering onze citytrip in het algemeen en dit plein in het bijzonder.


ALFAMA & GRACA

Alfama en Graca zijn twee van de oudste wijken in Lissabon. Het is heerlijk om hier rond te struinen in de smalle straatjes met oude huizen, langs de prachtige gevels voorzien van originele Portugese tegels en te genieten van de streetart van onder andere Pura Poesia en het prachtige uitzicht op de Taag. 


MAAT

MAAT is een prachtig museum langs de oever van de Taag in de buurt van de Ponte 25 de Abril. Vanuit het nogal toeristische Belem kom je hier echt in een oase van rust. Het museum is een prachtige combinatie van gerestaureerde industrieel panden en een modern architectonisch gebouw. Naast een overzicht van de geschiedenis van de elektriciteitsvoorziening van de stad in het oude gedeelte, zijn er (wisselende) exposities van hedendaagse kunst in het nabijgelegen moderne gebouw.


LX FACTORY

Vanuit MAAT zijn we via de Ponte 25 de Abril, luisterend naar de bijzondere geluiden die de brug veroorzaakt, naar LX Factory gewandeld. Een must-visit als je net als wij dol bent op voormalige industrieterreinen waar creatieve initiatieven worden ontwikkeld. Je vindt er veel leuke winkeltjes en conceptstores, zoals WISH conceptstore,  kunt er in alle rust koffie drinken of lunchen bij een van de vele restaurantjes of foodtrucks en de vele bijzondere streetart op het complex bewonderen.


RENOVAR A MOURARIA

Op zoek naar een leuk restaurant kwamen we bij toeval terecht bij Renovar a Mouraria gelegen aan de Beco de Rosendo 8. Boven aan de trappen van een zijstraatje vind je een alternatief restaurant waar ook culturele activiteiten zoals concerten plaatsvinden.
Renovar de Mouraria is een non-profit organisatie die zich met vrijwilligers inzet voor de sociale en culturele ontwikkeling van het stadsgedeelte Mouraria. Het is een fijne en relaxte plek om wat te drinken en te eten en op deze manier iets bij te dragen aan de doelstellingen en initiatieven van de organisatie. Als alle tafeltjes op het terras bezet zijn, ben je van harte welkom je drankje zittend op de trappen te nuttigen.


LARGO DOS TRIGUEIROS

Dit is een van de vele verscholen pleintjes die je graag wilt ontdekken. Gelegen in de oude wijk Mouraria, waar de fado ooit is ontstaan, vind je hier leuke terrasjes en creatieve winkeltjes, zoals Atelier 16B van Joana Simao en Henriette Arcelin.


Lissabon is erg geschikt om lopend te ontdekken én middels de traditionele trams [28] en liften. Wij maakten onder andere gebruik van onze favoriete app én boekje van TIME TO MOMO (niet gesponsord :)) voor leuke looproutes en local places-to-be.

Omdat ik graag nog eens terug zou willen gaan naar deze heerlijke stad in combinatie met een roadtrip door Portugal zijn jullie tips van leuke spots van harte welkom!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...